Når mad og mennesker mødes i Sakskøbing Madskole


Er du frisk på at blive lært op til at være hjemmekok for ensomme ældre, og dermed hjælpe mennesker der har brug for hygge og omsorg ud af ensomheden?

Eller kender du en ensom ældre som kunne have glæde af at komme på gæstebud i Sakskøbing Madskole, hvor man selv er aktivt med i madlavningen sammen med en lokal kok, hører vi meget gerne fra dig el. din pårørende.

Det er gratis at deltage i alle dele af projektet, og det kræver ingen forkundskaber!

Efter smilet er mad nok den korteste vej imellem to mennesker. Spisevenner er derfor omdrejningspunktet i et nyt madprojekt i Sakskøbing Madskole, som starter op efter sommerferien. Projekt skal modvirke ensomhed blandt ældre på Lolland-Falster, og udspringer fra Dansk Folkehjælp, Fælleskøkkenet i Sakskøbing og Hjemmeplejen i Lolland og Guldborgsund  Kommuner.

Projektet i madskolen består af to dele: 

Hjemmekok delen: Her kan folk i alle aldre melde sig som frivillig hjemmekok, og enlig ældre over 65, som ikke kan komme hjemmefra gr. fysiske udfordringer, kan få madbesøg i eget hjem.

Seniornet delen:  Her kan enlig ældre over 65 år,  som modtager hjemmehjælp, deltage i seniornet grupper, hvor man mødes i Madskolen 5 gange i løbet af et år til hyggelig madlavning og fællesspisning. Der dannes 5 seniornet grupper. En i Sakskøbing, Nakskov, Nykøbing F. Rødby og Nysted. Optil 20 enlige ældre kan danne et seniornet.

 

Meld dig som frivillige hjemmekok

Dansk Folkehjælp og Sakskøbing Madskole søger  nysgerrige og modige frivillige, der kan lide at lave mad og som gerne vil gøre en forskel for nogle af vores ensomme ældre.

Projektet løber over et år, hvor du både er på kursus, og sammen med en anden frivilligkok tager på besøg hos nogle ældre ensomme. Her medbringer I alt hvad der skal til for at skabe et godt måltid sammen med den ældre. På kursus laver du din egen personlige drejebog for måltidet hos den ældre. Og du får udleveret råvarer, opskrifter, og køkkenudstyr til at tage med dig.

Som frivilligkok i projektet bliver du også klædt godt på med nye gastronomiske færdigheder. Du får viden om hvordan du kan iscenesætte måltidet så det fremmer nærvær og samtale og skaber mening og livsglæde hos den ældre. Kompetencer du kan bruge både som frivillig og i dit private liv.

Om underviserne på frivillig kok kurserne:

Gourmetkokken  Christine Bille Nielsen, kendt fra Era Ora og Søllerød Kro, kogebogsforfatter til bøger om velsmag, grøntsager og meget mere.

Anna Bentzen, psykoterapeut, MPF og måltidskonsulent og med en fortid i Madeleines Madteater, der i 10 år har arbejdet for at fremme mad og måltid for de mennesker i Danmark, der er afhængige af andres mad.

 

Senior-NET – kom på gæstebud i Sakskøbing Madskole


Har du lyst til at være middagsgæst i Madskolen, bor du alene og er over 65 år, og har du lyst til at få nye bekendte fra dit lokalområde er du meget velkommen.

Vi sammensætter en gruppe på optil 20 personer – du mødes med de sammen personer hver gang  – og over 8 dejlige maddage i madskolen fordelt over et helt år lærer I hinanden at kende.  I tidsrummet 10 – 14.30 mødes  I drikken en kop kaffe, og laver sammen med en prof. kok og underviser et super lækkert varmt måltid mad, som I nyder sammen i madskolens hyggelige spisesal.

Et par eksempler på kommende seniornet dage i foråret 2018:

Tirsdag d. 27. Februar kl. 10.00 – 14.30

Restauratør og madformidler Birte Pawlik, tager dagens friske fangst, fra den lokale kutter i Guldborgsund, med i madskolen. Sammen tilbereder I skønne retter af fisken, mens I snakker om hvorfor fisk er så sundt – især når man er nået lidt op i årene. ( D-vitamin fremmer f.eks. optaget af calcium) Det færdige måltid i nyder sammen i madskolens hyggelig lokaler, og vil bestå af forskellige lækre fiskeretter – nogle tilberedt ud fra gamle lokale opskrifter, men i lige så høj grad retter der er helt nymodens og meget velsmagende.

Tirsdag den 13. marts kl. 10.00 – 14.30

Påskefrokosten – nye og gamle fortolkninger på påskebordet. Birte Pawlik tager påskens tema , æg, lam og de første spæde forårsskud i kærlig behandling, ( f.eks. skvalderkål, mælkebøtter mv.- hvad der nu måtte være fremme så tidligt) og har til dette kursus sammensat en påskefrokost, som alle vil blive vilde med! Det er retter der kan fungere på både små som store påskeborde, og som dels tager afsæt i traditionelle opskrifter fra Sydhavsøerne og dels fra Birtes iderigdom af velsmagende retter.

Mandag d. 16. april   kl. 10.00 – 14.30

Bagermester Marc Pabst, indehaver af Pabst Bakery i Maribo, byder Jer indenfor i Madskolens skønne lokaler. Sammen ruller I ærmerne op, kommer i forklæderne, og bager skønne kager, som alle har en  basis af mørdej. Vi starter med at røre dejen, og men den hviler på køl drikker vi kaffe og snakker gamle opskrifter. Efterfølgende laver I medaljer, hindbærsnitter og linser  med fyld af lokale frugter og creme af mørdejen. Der bliver bagt med lokalt økologisk mel fra Lammehave Økologi ved Horbelev på Nordfalster eller mel fra Knuthenlund på Vestlolland. Når der dufter dejligt af bagværk, og kagerne er færdige, med pynt af glasur, og for medaljernes vedkommende også flødeskum og chokoladesnirkler, sætter vi os til kaffebordet og spiser masser af kager, med kaffe og et glas kirsebærvin fra Frederiksdal til!

 Tilmelding til Seniornet:

Du/ I kan kun melde Jer til ved at tage kontakt til Dansk Fokehjælp på telefon 7022 -0230 eller send en mail til post@folkehjaelp.dk, mærk mailens emnefelt med Mad og Mennesker. Der er løbende optag, så hold dig ikke tilbage ring og vis din interesse. Dansk Folkehjælp glæder sig til at høre fra dig!

Har du brug for uddybende samtale kontakt da Hanne Reimann, Dansk Folkehjælp på tlf. 6161 -1985

Læs mere her: https://www.folkehjaelp.dk/det-goer-vi/frivilligt-socialt-arbejde/seniornet/naar-mad-og-mennesker-moedes/