Når mad og mennesker mødes i Sakskøbing Madskole


Er du frisk på at blive lært op til at være hjemmekok for ensomme ældre, og dermed hjælpe mennesker der har brug for hygge og omsorg ud af ensomheden?

Eller kender du en ensom ældre som kunne have glæde af at komme på gæstebud i Sakskøbing Madskole, hvor man selv er aktivt med i madlavningen sammenmed en lokal kok,  hører vi meget gerne fra dig el. din pårørende.

Det er gratis at deltage i alle dele af projektet, og det kræver ingen forkundskaber!

Efter smilet er mad nok den korteste vej imellem to mennesker. Spisevenner er derfor omdrejningspunktet i et nyt madprojekt i Sakskøbing Madskole, som starter op efter sommerferien. Projekt skal modvirke ensomhed blandt ældre på Lolland-Falster, og udspringer fra Dansk Folkehjælp, Fælleskøkkenet i Sakskøbing og Hjemmeplejen i Lolland og Guldborgsund  Kommuner.

Enlige, ensomme ældre kan have svært ved at finde nye venner og fællesskaber. De får nu en hjælpende hånd i form af projektet: ”SeniorNET – når mad & mennesker mødes”, der går ud på at give en enlige ældre borgere, som modtager hjemmehjælp på Lolland og Falster, et bedre netværk, gennem hyggelige middage og aktiviteter med fokus på ”det gode måltidsmøde”.

Projektet i madskolen består af to indsatsområder – man kan enten melde sig som frivillig hjemmekok, eller man kan tilmelde en enlig ældre, som man tænker, ville kunne have gavn af at få madbesøg i eget hjem:

Meld dig som frivillige hjemmekok

Dansk Folkehjælp og Sakskøbing Madskole søger derfor nysgerrige og modige frivillige, der kan lide at lave mad og som gerne vil gøre en forskel for nogle af vores ensomme ældre. Vi inviterer dig til at være en del af vores nye store projekt ”Når mennesker mødes…”

Projektet løber over et år hvor du både er på kursus, og sammen med en anden frivilligkok tager på besøg hos nogle ældre ensomme. Her medbringer I alt hvad der skal til for at skabe et godt måltid sammen med den ældre. På kursus laver du din egen personlige drejebog for måltidet hos den ældre. Og du får udleveret råvarer, opskrifter, og køkkenudstyr til at tage med dig.

Som frivilligkok i projektet bliver du klædt på med nye gastronomiske færdigheder. Du får viden om hvordan du kan iscenesætte måltidet så det fremmer nærvær og samtale og skaber mening og livsglæde hos den ældre. Kompetencer du kan bruge både som frivillig og i dit private liv.

Om underviserne

Gourmetkokken  Christine Bille Nielsen, kendt fra Era Ora og Søllerød Kro, kogebogsforfatter til bøger om velsmag, grøntsager og meget mere.

Anna Bentzen, psykoterapeut, MPF og måltidskonsulent og med en fortid i Madeleines Madteater, der i 10 år har arbejdet for at fremme mad og måltid for de mennesker i Danmark, der er afhængige af andres mad.

Om dig

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage i projektet, bortset fra interesse for god mad og gode måltider  og ønsket om at gøre en forskel for nogle ensomme ældre.

Indhold på relationskursus:

 • Professionelle værktøjer til den gode samtale, det gode møde når man som frivillig møder borgeren derhjemme
 • Arbejde med drejebog for det gode måltid
 • Du får viden om hvordan du som frivillig kan bruge måltidet til at skabe nærvær, relation og mening
 • Bliv klogere på andres og egnes grænser
 • Girafsprog – hvad er det?
 • Modstand – at identificere modstand hos den ældre, og hos sig selv
 • Sjov og hygge med dine kokkekolleger, som du kan følges med op til et år.

Indhold på kokkekursus

 • Viden om grundsmage og tilsmagning
 • Kompetence i udskæring, tilberedning, tilsmagning af grøntsager, sovse og tilbehør
 • Du lærer at lave 8 dejlige hverdagsmåltider på gastronomisk niveau – fra bunden af og guidet af en professionel kok
 • Sjov og hygge med dine kokkekolleger, som du kan følges med op til et år.

 Kursusdage i 2017:

17/8 Relation, samtalen og mødet med borgeren, introduktion

18/8 Kokkeskole 1

26/10 Kokkeskole 2

22/11 Relation – opfølgning

23/11 Kokkeskole 3

5/12 Kokkeskole 4

Alle dage er kl 10 – 15

 

Senior-NET – kom på gæstebud i Sakskøbing Madskole


Deltagerne i denne del af projektet er ældre, som har lyst til at være middagsgæster i Madskolen, og på den måde få nye bekendte fra sit lokalområdet. Man mødes 8 gange over et år i madskolen og tilbereder sammen et super lækkert varmt måltid mad midt på dagen, sammen med  optil 20 andre enlig ældre, frivillige hjælpere fra Dansk Folkehjælp og en kok fra Lolland- Falster.

 Tilmeldingsfrist:

Senest den 10. august: Du/ I kan kun melde Jer til ved at tage kontakt til Dansk Fokehjælp på telefon 7022 -0230 eller send en mail til post@folkehjaelp.dk, mærk mailens emnefelt med Mad og Mennesker

Har du brug for uddybende samtale kontakt da Anne-Margrethe Larsen, Dansk Folkehjælp på tlf. 6161 -1985

Læs mere her: https://www.folkehjaelp.dk/det-goer-vi/frivilligt-socialt-arbejde/seniornet/naar-mad-og-mennesker-moedes/